De voordelen van een auto huren op vakantie

Je hebt net een lange vlucht achter de rug. Het duurde eeuwen voordat je door de lange rij bij de douane was met een norse marechaussee die je verveeld een paar vragen stelde. Uiteindelijk was jouw koffer een van de laatste die op de tergend langzame bagageband tevoorschijn kwam. Eindelijk ben je in de aankomsthal. Je volgt de aanwijzingen naar de taxistandplaats en kan meteen weer in een lange rij staan.

De taxi lijkt een verdacht lange route naar je hotel te nemen. Of misschien ben je zonder dat je het weet in een vakantieland waar taxi’s toeristen vaak oplichten met hogere prijzen. Na zo’n lange reis is het zonde om het begin van je vakantie al te verpesten met een taxirit waarin je zit te stressen of je naar de juiste plek wordt gebracht, of die uitmondt in een ruzie met een taxichauffeur. Had je maar een auto gehuurd…!

Het ov-doolhof

Of denk aan dit scenario: je komt op het vliegveld aan en volgt de borden naar de bushalte met de lijn die je naar het centrum brengt. Je loopt te hannesen met een ticketautomaat die alleen in het Engels of Frans onduidelijke instructies geeft over welk kaartje je moet hebben. Ondertussen mis je de bus en kun je weer 20 minuten wachten. Uiteindelijk prop je jezelf met koffer en al in de volgende bus.

De bus zelf is een leuke ervaring, je kunt rustig uit het raam kijken en je eerste indrukken van je bestemming krijgen. Maar voordat je het weet ben je met koffer en al in het centrum en moet je volgens je smartphone nog een metro en een tram nemen voordat je bij je hotel bent. Alleen wel jammer dat je onder de grond geen ontvangst hebt en hopeloos verdwaalt… Had je maar een auto gehuurd!

Vrijheid, blijheid

van-een-auto-op-vakantieMet een huurauto ontkom je aan de heisa rond het ov in een vreemd land, en vermijd je de hoge kosten van een taxi. Vanaf de luchthaven kun je meestal meteen in je auto stappen en gemakkelijk en comfortabel zelf naar je hotel rijden. Maar ook tijdens je vakantie zelf biedt het veel meer vrijheid: je kunt zomaar besluiten om naar een restaurant of bezienswaardigheid te rijden, zonder op een bus, trein, of taxi te hoeven wachten.

Met een huurauto heb je ook de vrijheid om naar plekken te gaan die niet bereikbaar zijn met het ov. En je kunt overal waar je wilt stoppen: rij je langs een dorpje dat er interessant uitziet? Dan kun je besluiten om het op de bonnefooi te gaan ontdekken, iets wat niet kan als je in de bus of trein zit die daar niet stopt. Je hoeft ook niet de hele dienstregeling uit je hoofd te kennen.

Huurauto: comfort, vrijheid, gemak

Natuurlijk moet je bij het huren van een auto een beetje vooraf plannen en de beste deal kiezen. Je moet ook de verkeersregels van het land van bestemming kennen om veilig deel van het verkeer te kunnen zijn. Maar vergeleken bij afhankelijk zijn van dure taxi’s of onhandig openbaar vervoer, geeft het huren van een auto je veel vrijheid om te gaan waar je wilt. Je kunt een hoogstpersoonlijke reisroute plannen en andere toeristen mijden.